Een haalbaarheidsonderzoek geeft inzicht in de re-integreerbaarheid van de zieke medewerker en zijn afstand tot de arbeidsmarkt. Het geeft een duidelijk en realistisch beeld van de externe re-integratiemogelijkheden van de werknemer: 'In hoeverre is hij/ zij ‘bemiddelbaar’ dan wel ‘bemiddelbaar te maken’?.
Middels dossierstudie, het voeren van verdiepende gesprekken, de inzet van loopbaanopdrachten en/ of het inregelen van een netwerkgesprek of snuffelstage verkrijgen wij inzichten om tot een gefundeerd advies te komen. Onze bevindingen, resultaten en adviezen verwerken wij in een uitgebreide rapportage. In dit document wordt specifiek ingezoomd op:
- de kansen op de arbeidsmarkt (is de afstand reëel/ overbrugbaar?)
- de haalbaarheid van de inzet van een re-integratie 2de spoor traject (bestaande uit coaching, sollicitatiebegeleiding, (om)scholing et cetera).
Wanneer is de inzet van een haalbaarheidsonderzoek geschikt?
Inzet van een haalbaarheidsonderzoek is met name waardevol indien er bij betrokkenen twijfels bestaan of de inzet van een re-integratie 2de spoor traject een zinvolle en/ of haalbare interventie is. Het rapport kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij aanvraag van een deskundigenoordeel of een (vervroegde) WIA aanvraag. Het onderzoek is voor alle medewerkers geschikt, ongeacht branche of opleidingsniveau.
Contact?
026-355 72 77
Contactformulier